Mierea de albine in EU/Romania

Situatia actuala in EuropaMiere albine EU

 

In momentul de fata este o intreaga discutie pe toate canalele media despre calitatea mierii care se gaseste in comert. Aceste discutii au indus o neincredere in potentialii consumatori de miere. Deoarece mierea este privita in primul rand ca un medicament naturist si dupa aceea ca si aliment.Toata lumea doreste sa beneficieze de proprietatile curative ale mierii, caracteristici care isi fac efectul doar daca se consuma o miere naturala si de calitate buna, obtinuta de albine doar din nectarul florilor.

Image result for miere de albina uniunea europeana

Perspective romanesti

Romania este unul din principali producatori la nivel mondial si european (in 2015 a fost pe primul loc in UE la productia de miere cu o proiductie de aproximativ 35000 tone de miere), dar este pe unul dintre ultimele locuri la consumul de miere cu aproximativ 500 gr anual/persoana , Germania consumand de exemplu aproximativ 2.5kg/persoana. Din pacate mare parte din mierea romaneasca de calitate se trimite la export si in schimb intra o miere de slaba calitate din Asia pe care procesatorii o amesteca cu miere romaneasca. Astfel pe piata romaneasca pe canalele clasice de vanzare ajunge o miere de slaba calitate.

Singura sansa a consumatorului de a avea o miere naturala de calitate inalta este sa isi gaseasca o sursa de incredere, de preferat direct de la apicultori. Chiar daca uneori este mai comod sa se cumpere direct de pe raft impreuna cu celelalte produse, trebuie sa va intrebati daca va multumiti cu ceva care este doar dulce sau doriti sa fie ceva dulce si sanatos. Credem ca sanatatea Dvs. este mai importanta decat “deranjul” de a trimite un mesaj sau a telefona unui apicultor, care in majoritatea cazurilor va fi dispus sa va aduca o miere naturala acasa la Dvs.

Daca doriti o miere “adevarata” putem sa va livram in Baia Mare, Cluj Napoca si Floresti.

www.butoiulcumiere.ro

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy